Als je website wilt voorzien van (veel) artikelen, dan moet je gaan ‘bloggen’. Blogger is een afkorting/verbastering van ‘web loggen’, in feite het maken van artikelen, zoals je ze ook in de krant hebt. Maar dan online dus. Hoe je een blog aanmaakt, lees je in dit artikel, ehhh, blog.
Allereerst, meldt je aan op de beheerkant van WordPress (www.<JouwSite>.nl\wp-admin). Klik daarna aan de linkerkant op Posts. Klik daarna op [Add new].
In onze eerste blog, de installatie van WordPress, hebben we de Gutenberg editor geïnstalleerd en geactiveerd. Die editor zie je hier verschijnen.
Een blog maken is eigenlijk niets anders dan bijvoorbeeld een Word document typen. Alleen vergt het blog editen toch enige wenning, want heel veel functies zoals Word dat heeft, heeft de Gutenberg editor niet. Blogs zijn geschikt voor (relatief) kleine stukken tekst, ondersteunt met afbeeldingen of video’s. Grote stukken tekst kan je beter verdelen over meerdere blogs, of zodanig inkorten dat het binnen 5 minuten te lezen is. Anders zijn er toch veel mensen die afhaken.
Ik gebruik mijn eigen tekst van de installatie van een WordPress site als voorbeeld.
Een titel invoeren lijkt me wel logisch, dus klik op Add Title en voer een titel in. Daaronder wil ik graag even het doel uitleggen van de tekst/blog en dat doe ik via een stukje tekst en een bulletlist. Klik op het plusje aan de linkerkant. Klik dan op Add tekst or type / to add content. Je kan dus gelijk een gewoon stukje tekst typen. Zodra je een stuk tekst hebt getypt en een [Enter] geeft, springt de editor naar een volgend block. In dat block kan je weer verder type, maar in dit geval wil ik er een bulletlijst van maken. Klik weer op het plusje en selecteer uit de lijst de List optie (dit kan via de Most used of Common blocks filter optie).
Nadat ik de stappen heb ingevoerd wil ik aangegeven dat de tekst wat ik tot nu toe geschreven hebt aangemerkt kan worden als ‘summary’ voor mijn blog. Via het plusje voeg ik dan ook het element More toe (dat kan je vinden onder het filter Layout elements). Het stuk tekst vóór ‘Read more’ wordt dan weergegeven op mijn blog pagina (en eventueel homepagina als dat ingesteld is). Als lezers verder willen lezen, dan moeten ze op de ‘Read more’ link klikken. Zo houdt je je blog pagina overzichtelijker. Anders zou je blog pagina je hele blog laten zien en wordt je blog pagina dus héél erg lang.
Wat ik tot nu hebt ziet er dan zo uit:
Om een afbeelding in te voegen, klik je weer op het plusje en kies de optie Image. Je kan dan de Windows verkenner starten en dan een afbeelding op het grijze gedeelte van je WordPress site ‘slepen’. Of je klikt op [Upload]. Er verschijnt dan een venster waarin je de afbeelding op je computer kan aanweijzen. En derde optie is Media Library. Deze kies je als je al eerder een afbeelding via de Media pagina had ge-upload. De Media Library optie laat dan een lijst van afbeeldingen zien uit je Media Library. Kies daaruit dan een afbeelding.
Als je alle teksten en afbeeldingen toegevoegd hebt, vergeet dan niet om de blog ook te publiseren. Klik daarvoor rechtsboven op de knop [Publish]. Zodra je dat gedaan hebt, verschijnt de blog op je website.
Dit is dan het resultaat op de homepagina. Zodra bezoekers op de ‘Continue reading’ klikken zien ze de volledige blog.
Je ziet, het is erg eenvoudig om een blog te maken. Ik zou zeggen, ga aan de slag en ontdek wat je nog meer kan toevoegen in een blog. Via de Gutenberg editor is het zo gedaan!
Heb je een foutje gemaakt? Geen zorgen, open de blog en wijzig wat verkeerd staat. Zodra alle wijzigingen aangepast zijn, klik je op [Update] en op je website zijn de wijzigingen doorgevoerd (wel is het meestal nodig om de pagina te verversen).
Eén puntje van aandacht wil ik nog wel even meegeven. Ik heb in de tekst hierboven een aantal keren een webadres genoemd. Hiervan kan je eenvoudig een weblink maken, zodat je bezoekers direct naar die website of webpagina kunnen gaan.
Selecteer het webadres in je eigen tekst en klik op het link icoon . Waarschijnlijk zal al automatisch het juiste webadres ingevuld worden. Zo niet, klik dan op het pen icoon en typ alsnog het juiste webadres in. Klik daarna op de drie verticale puntjes en klik de optie Open in new window aan. Dit zorgt ervoor dat als je bezoekers op die link klikken, dat jouw site open blijft en dat de andere site ernaast geladen wordt in een apart tabblad.
Veel succes met bloggen!