Waarom zou je een speciaal contactformulier moeten maken? Er kan toch ook gewoon een WordPress pagina gemaakt worden met mijn adres en email gegevens?
Ja dat kan, maar er zijn redenen om dat niet te doen:
• Spam controle – Spam bots zoeken het hele internet af naar ‘mailto’ verwijzingen. En zodra ze die gevonden hebben (op jou pagina dus), dan krijg je heel veel spam mails.
• Consistente informatie – Als een klant jou emailt, dan krijg je meestal niet de informatie die je nodig hebt. Via een contactformulier kan je bepaalde informatie (telefoonnummer bijvoorbeeld) afdwingen.
• Bespaart tijd – Naast de consistente gegevens die je krijgt (zie punt 2), waardoor je minder tijd kwijt bent aan het heen en weer mailen, kan je via een contactformulier ook aangeven welke stappen er volgen nadat de gegevens zijn verstuurd. Je geeft je klant hiermee een verwachting mee (bijvoorbeeld dat er binnen twee dagen contact wordt opgenomen), waardoor de klant beter op de hoogte is.

Voor een contactformulier wordt er gebruik gemaakt van een plugin. In dit geval de plugin WPForms Lite. Dit is een snelle, lightgewicht plugin die voor de meeste gebruikers voldoende instellingen biedt.

Ga dus naar je beheerpagina van je website en klik aan de linkerkant op Plugins. Klik vervolgens linksboven op Add New.

Contactform-001

In het zoekveld rechtsboven, type in “wpforms”. Er verschijnt dan een lijst met plugins. De plugin heet WPForms en eronder staat ‘by WPForms’.

Contactform-002

Bij de plugin, klik op [Install now]. Na enkele ogenblikken veranderd de knop in [Activate]. Klik hierop om de plugin direct te activeren. Als het goed is, verschijnt dan de plugin pagina.

Contactform-003

Klik op [Create your first form]. Je kom nu terecht in een zogenaamde Forms Builder.
Vul een naam van je contactformulier in (meestal zal dit gewoon Contact genoemd worden) en klik op Simple Contact Form blok.

Contactform-004

Er wordt dan een simpel formulier aangemaakt. Deze kan je uitbreiden met de ‘lego’ blokken in het linkervenster. Als je een extra veld op je contactformulier wilt hebben. Sleep dan een blokje van de linkerkant naar het formulier aan de rechterkant.

Via de Field Options kan je nog bepaalde opties van een veld aanpassen. Zo kan je bevoorbeeld de engelse benaming aanpassen naar een nederlandse naam.

Klik dan aan de linkerkant op Settings. Hier kan je diverse instellingen wijzigen aangaande de algemene instellingen van het contactformulier (tab General), wat er moet gebeuren voor jou als web administrator (tab Notifications) en wat er moet gebeuren naar de gebruiker zelf toe (tab Confirmations). De instellingen spreken redelijk voor zichzelf en anders staat er bij sommige velden een klein vraagtekentje. Als je daaroverheen gaat met je muis, krijg je extra informatie.

Als alle wijzigingen afgerond zijn, klik rechtsboven op [Save] en daarna op het kruisje om de Forms Builder af te sluiten.

Om de contactformulier zichtbaar te maken in een WordPress pagina. Klik Pages > Add New. Geef een titel aan de pagina (hier ook wordt meestal Contact gebruikt worden).
Klik op het kruisje aan de linkerkant en ga naar Widgets selecteer hieronder de optie WPForms. In het blok wat dan verschijnt, klik op Select a Form en kies Contact uit de lijst.
Klik op Publish om de pagina te bewaren.

Om de contactpagina ook in uw menu te krijgen, moet u de instellingen bij uw template aanpassen. Dat is een truc voor de volgende keer.